Timber selling Company

Ce este cheresteaua?

Cheresteaua (lemnul ecarisat) este materialul lemnos obtinut prin ferestruirea in sens longitudinal a bustenilor si are cel putin doua fete plane si paralele.

Cheresteaua poate fi clasificata dupa gradul de prelucrare in:
- cherestea tivita: are amandoua canturile taiate la ferestrau si perpendiculare pe fete;
- cherestea semitivita: are numai unul din canturi taiat la ferastrau si perpendicular pe fete;
- cherestea netivita: are canturile netivite sau tivite pe o lungime mai mica de jumatate din lungimea totala.


umiditate si uscare

Umiditatea reprezinta cantitatea de apa continuta de lemn, exprimata in procente fata de greutatea lemnului in stare perfect uscata. Arborele de curand taiat contine o mare cantitate de apa, care treptat se evapora, pana cand umiditatea lemnului devine egala cu cea a aerului.

In raport cu umiditatea, lemnul pentru constructii se clasifica astfel:

- lemn verde: cu umiditatea peste 30%
- lemn zvantat: cu umiditatea intre 24 - 30%
- lemn semiuscat: cu umiditatea intre 18 - 24%
- lemn uscat: cu umiditatea sub 18%
- lemn perfect uscat: cu umiditate 0% (se obtine doar in laborator).
Tipuri de uscare:

In uscator: Uscare complete pana la mijlocul piesei, motiv pentru care lemnul nu mai lucreaza ulterior dupa prelucrare. Procesul de uscare controlata presupune temperaturi de peste 60-90 de grade, process care determina eliminarea factorilor organici din fibra lemnului care pot fi purtatori de boli (acest proces este obligatoriu pentru lemnul folosit la ambalajele din industria alimentara). Prin intermediul sondelor din dotarea uscatoarelor se monitorizeaza gradul de umiditate. Timpul de uscare este mai scurt (intre 7 si 45 de zile in functie de gradul de umiditate dorit, speciile supuse procesului de uscare si grosimii lemnului).

Natural: Asezata corespunzator pe sipca, ferita de ploaie si razele directe ale soarelui, dar intr-o zona cu o foarte buna ventilatie, cheresteaua se poate usca natural, in cel mai ecologic mod cu putinta, fara a se irosi nici un fel de resurse energetice. Lemnul pierde surplusul de apa din fibra si ajunge la umiditatea optima naturala. In acest fel, folosit pentru lucrari de exterior, lemnul nu isi mai modifica dimensiunile.


Depozitarea

Depozitarea (stivuirea) se realizeaza in mod obisnuit in aer liber, pe un teren uscat, curatat de vegetatie si nivelat. Se executa mai intai o platforma din lemn, asezata pe un postament la o distanta de minim 15cm fata de sol, iar intre piesele de lemn din stive se aseaza sipci, astfel incat sa permita aerisirea lemnului.